Sothebys huutokaupassa myydään paljon kohteita

Iso-Britanniassa vuonna 1744 perustettu huutokauppayritys Sotheby’s on alansa suurin ja yksi vanhimmista. Se toimii nykyisin 80 eri paikassa ja 40 eri maassa. Sotheby’s on tullut tunnetuksi todella suurista ja kalliista esineistä mitä se on varsinkin 2000-luvun vaihteessa myynyt.

Sotheby’s perusti Samuel Baker maaliskuussa 1744, alkuperäinen tarkoitus oli vanhojen kirjojen myynti. Baker otti partnerikseen yritykseen George Leighn. Bakerin kuollessa vuonna 1778 yritys jäi pääasiassa Leighn haltuun, vuosien kuluessa sen toiminta oli kuitenkin laajentunut kirjoista myös taiteeseen. Leigh käynnisti poikansa kanssa aggressiivisen levittäytymisen ympäri maailmaa.

Samaan aikaan Sotherby’s alkoi myös ostamaan erilaista taidetta ympäri maailman. Se nousi nopeasti maailman suurimmaksi myyntiyritykseksi 1800-luvun alussa. George Leigh kuoli vuonna 1816, jolloin hänen sukulainen Samuel E Leigh nousi yrityksen johtoon. Samuel E Leighin toimesta yrityksen toiminta laajentui entistään esimerkiksi koruihin ja juhlakolikoihin. Samalla myös yritys laajensi taideosuuttaan entisestään.

Vuonna 1917 yrityksen pääkonttori asettui Lontooseen, jossa se on vielä tänäkin päivänä. Sotheby’s oli paljon kilpailua toisen britannialaisen huutokauppayrityksen Christie’s kanssa. Chritie’s johti taidemarkkinoita Iso-Britanniassa. Sotheby’s oli vaikea saada hyvää markkinaosuutta Britanniassa joten vuonna 1964 se osti Parke-Bernet nimisen yrityksen Yhdysvalloissa. Parke-Bernet oli suurin taiteen myyjä Yhdysvalloissa, Sotheby’s siirtyi lähes kokonaan Yhdysvaltain taidemarkkinoille. Vuosina 1967-1980 Sotheby’s avasi toimipisteitä muun muassa Hong Kongiin, Moskovaan ja Pariisiin. Sotheby’s ei ole paljastanut suunnitelmia sen laajentumisesta, mutta konttoreita ja gallerioita on jo 40 eri maassa.

Sotherby’s oli lähellä joutua vuonna 1988 konkurssiin heikon vuosituloksen takia. Tästä syystä se joutui myymään muutaman gallerian ja toimipisteen. Sotherby’s muuttui myös julkiseksi yhtiöksi, mutta nopeasti joukko sijoittajia osti sen ja muutti takaisin yksityiseksi yritykseksi. Sijoittajat joutuivat myymään yhtiön omistamia hyödykkeitä 143 miljoonalla dollarilla, jotta huonosta tilituloksesta syntyneet velat saatiin maksettua.

Sotheby’s:in historia

Nykypäivänä Sotherby’s voi hyvin yrityksenä ja tekee tasaista tuottoa vuosittain n. 800 miljoonalla dollarilla. Yrityksen pääkonttorit sijaitsevat New Yorkin Manhattanilla ja Lontoon New Bond streetillä, noususta voidaan pääasiassa kiittää 1960-luvulla ostettua yritystä Parke-Bernet. Parke-Bernetin osto oli 1988 heikon tilituloksen takia elintärkeä, ja piti yrityksen pystyssä. Vuonna 2011 yritys myi Amsterdamin gallerian ja siirsi sen sisällön takaisin Lontooseen. Sotheby’s on myös viime aikoina myynyt ”halvempia” teoksia, joiden arvo on sadoista tuhansista pariin miljoonaan.

Yritys on laajentunut myös paljon Aasian suuntaan, yksi toimipisteistä sijaitseekin Kiinan Pekingissä. Sotheby’s on myös panostanut paljon internetin välityksellä toimiviin huutokauppoihin, ja onkin yksi niiden keksijöitä. Internethuutokaupat ovat vähentäneet normaalien huutokauppojen tuomaa tuottoa, jopa 40 prosenttia, Sotheby’sin tilituloksessa tämä vastaa n. 332 miljoonaa dollaria. Sotheby’s:n mukaan suurin osa tästä 40 prosentista on kuitenkin siirtynyt internetistä saataviin tuottoihin. Yritys vahvisti vuonna 2019, että sillä on tulevalle vuosikymmenelle suunnitelmia suurentaa toimintaansa paljon entisestä.

Esimerkiksi lisätä gallerioitaan enemmän ympäri maailmaa ja laajentaa aiempien gallerioiden kokoa. Pian tiedotuksen jälkeen Sotheby’s osti 25 prosenttia yrityksestä RM Auctions. RM Auctions on suurimpia autojen ja varsinkin klassisten urheiluautojen huutokauppaaja.