Huutokauppoja järjestetään koko ajan. Niitä on monenlaisia, kuten senttihuutokauppoja jossa myytävät esineet ovat todella halpoja. Tämän lisäksi on myös todella kalliita huutokauppoja, jossa myytävien tuotteiden hinnat ovat jopa sadoissa miljoonissa.

Yhdysvaltalainen huutokauppatalo Sotheby’s on myynyt kalliimmat huutokaupat viime vuosina. Nyt käymme läpi kalliimman huutokaupassa myydyn maalauksen, soittimen, auton ja vaatteen.

Kallein huutokaupattu maalaus

Picasson maalauksia myydään usein huutokaupoissa

Kallein huutokaupassa koskaan myyty maalaus oli vuonna 2010 myyty Pablo Picasson alaston, vihreitä lehtiä ja rintakuva (8.3.1932, öljyväri). Se myytiin kahdeksassa minuutissa ennätysmäisellä 106.5 miljoonalla yhdysvaltain dollarilla. Maalaus on siitä omalaatuinen, että Pablo Picasso maalasi sen yhdessä päivässä vuonna 1932. Hän teki sen rakkaudentunnustuksena rakastajalleen Marie Therese Walterille. Pablo Picasso kertoi haastattelussa, että maalaus esittää Walteria.

Maalaus on 1.5 metriä kertaa 1.5 metriä ja sisältää paljon erilaisia vahvoja värejä. Kalliin siitä tekee maalaajansa Pablo Picasson lisäksi myös se, kuinka hyvin se on säilynyt historiasta huolimatta. Maalaus on kestänyt toisen maailmansodan ja se on ollut jopa lähellä joutua natsi-Saksan haltuun, kun Ranska vallattiin. Ennen ranskan valtausta maalaus kulkeutui kuitenkin New Yorkkiin, jossa se vietiin taidegalleriaan. Maalaus on ollut kerran näyttelyssä vuonna 1961, Picasson 80 vuotis syntymäpäivän kunniaksi.

Kallein huutokaupattu vaatekappale

Vuonna 1962 maailmankuulu viihdetaiteilija Marilyn Monroe järjesti serenadin Yhdysvaltain presidentille John F. Kennedylle. Monroella oli päällään komea beigenvärinen, strasseilla komistettu mekko. Tämä kyseinen mekko myytiin huutokaupassa vuonna 1999 ennätysmäisellä 1.267 miljoonalla yhdysvaltain dollarilla. Tämä on suurin summa, jonka kukaan on koskaan maksanut vaatekappaleesta.

Haastattelussa mekon ostaneen yrityksen edustaja sanoi, että mekko oli liian halpa ja yritys olisi ollut valmis maksamaan mekosta vielä kaksi kertaa enemmänkin. Mekko on nykyisin yrityksen omassa kokoelmassa, mutta välillä myös erilaisissa näyttelyissä.

Kallein huutokaupattu soitin

Jos olet koskaan soittanut klassisia soittimia, tiedät niiden olevan kalliita. Viulisti Antonia Stradivari,  joka oli tunnettu viulujen, sellojen ja kontrabassojen rakentaja reformaation (n. 1750) aikakautena. Antonia Stradivarin yli 250 vuotta vanha viulu rikkoi ennätyksen kalliimmasta soittimesta vuonna 2007, kun se myytiin 3.9 miljoonalla yhdysvaltain dollarilla.

Vanhat jousisoittimet ovat haluttuja sillä, soittimen ja jousen tuottama ääni muuttuu ajan kuluessa pehmeämmäksi. Tästä syystä satoja vuotta vanhat soittimet ovat suosittuja. Antonia Stadivarin viulun osti nimetön venäläinen lakimies.

Viulua ei oltu soitettu yli 70 vuoteen, mutta pian oston jälkeen israelilainen muusikko Pinchas Zukerman soitti sitä yksityiskonsertissa Moskovassa. Viuluun kuului myös jousi, joka oli kuitenkin 50 vuotta nuorempi kuin viulu. Jousen tukiosa oli alkuperäinen, mutta itse jousen harja ei.

Kallein huutokaupattu auto

Maailman kallein huutokaupassa myyty auto oli vuonna 1957 valmistettu Ferrari 250 Testa Rossa. Se myytiin vuonna 2009 12.2 miljoonan yhdysvaltain dollarin hinnalla. Autosta erikoisen tekee sen, että se oli yksi ensimmäisistä Ferrareista, ja niitä on vain 22 valmistettu.

Testa Rossa malli käynnisti Ferrarin suosion, koska se voitti puolet kaikista kansainvälisistä autokisoista vuosina 1958 vuoteen 1961. Auto on siis yksin vastuussa siitä, miksi Ferrarista tuli suosittu ylellinen automerkki. Sen muotoilusta vastasi italialainen autosuunnittelija Sergio Scaglietti.