Huutokaupat ja antiikki populäärikulttuurissa

Varsinkin 2000-luvulla kaikenlaiset televisio-ohjelmat huutokaupoista, niiden menettelytavasta ja sisältämistä tavaroista ovat kasvattaneet suosiota. Kansainvälistä menestystä on saanut erityisesti yhdysvaltalainen televisiosarja Storage Wars. Ohjelman ideana on se, että ohjelman henkilöt ostavat hylättyjä varastoja, jotka ovat täynnä edellisen omistajan tavaroita.

Huutokaupan metsästäjät

Yhdysvaltain osavaltiossa Kaliforniassa jos osakevaraston vuokraa ei makseta kolmeen kuukauteen, varasto pakkolunastetaan ja yleensä myydään huutokaupassa. Storage Wars kertoo ihmisistä jotka yrittävät tienata mahdollisimman suuret voitot ostamalla varastot itselleen ja myymällä niiden irtaimiston kalliimmalla. Storage Wars on kansainvälisin huutokauppaohjelma, sitä on esitetty 34 eri maassa, muun muassa Suomessa. Tällä hetkellä Storage Warsia on tehty 11 kautta ja kahdestoista on tulossa, jokainen kausi on saanut noin 21 miljoonaa katsojakertaa.

Suomen Huutokauppakeisari

Suomen Huutokauppakeisari eli “huutis” on suomalainen reality-tv-sarja, jossa seurataan Aki ja Heli Palsanmäen huutokauppaa Uuraisten Hirvaskankaalla. Aki ja Heli etsivät jokaisessa jaksossa ensin viikon kiinnostavia tavaroita ympäri Suomea ja viikon lopussa tavarat huutokaupataan.

Huutis starttaa huutokauppa keisarin parissa

Akin ja Helin apulaisena toiimii Markku, joka huoltaa ja korjaa tarvittaessa huutokaupattuja tavaroita, tavarat pyritään myymään mahdollisimman suurella voitolla. Sarjan ensimmäisinä kausina Akin ja Helin toiminta sijoittui pääasiassa itä-Suomeen, mutta sarjan toisesta kaudesta eteenpäin tavaroita on ostettu myös pääkaupunkiseudulla. 

Toisen tuotantokauden jälkeen sarja ei tuottanut silloisen tuotantoyhtiön Aito Median mukaan tarpeeksi, joten ohjelman Facebook-sivulle tehtiin äänestys siitä, pitäisikö sarjan jatkua. Tarvittava äänestysmäärä tuli jo noin viikossa täyteen ja ohjelman kolmatta kautta alettiin näin kuvata. Aki ja Heli muuttivat syksyllä 2018 Espanjaan, koska he halusivat kuvata siellä kolmannen tuotantokauden jaksoja.

Heli on myös omalta osaltaan onnistunut aiheuttamaan kohua Huutokauppakeisarin ulkopuolella. Keväällä 2020 hän oli laittanut Facebook-tilillensä useita kuvia voitoista jotka olivat tulleet nettikasinolta.

Uuraisilla sijaitsevan huutokaupan historia on pitkä, sen perusti aikanaan Akin isä 1970-luvulla. Hän hoiti huutokaupan toimintaa koko  ikänsä perustamisesta ja hänen kuollessaan vuonna 2006, Aki otti yrityksen haltuunsa ja alkoi pitää sitä vaimonsa kanssa. Televisio-ohjelmaan Akin vaimo Heli sai idean vuonna 2010, ensimmäinen sarjan jakso esitettiin 26. helmikuuta 2013. Aki Palsanmäki palkittiinkin Kultaisella Venlalla vuoden 2014 suosikkiesiintyjänä. Sarja sai myös yleisön suosikkiohjelman Venla -palkinnon vuonna 2015.

Antiques Roadshow

Antiques Roadshow on yksi vanhimmista huutokauppa- ja antiikkiohjelmista. Se on englantilainen ohjelma jossa kuvausryhmä kiertää ympäri brittein saaria ja ihmiset tuovat erilaista antiikkia ohjelmaan. Ohjelmassa antiikki esitellään ja asiantuntija antaa sille hinta-arvion, halutessaan asiakas voi myös myydä ohjelman ohessa olevassa huutokaupassa tavaransa. Antiques Roadshow:n ensimmäinen jakso julkaistiin jo vuonna 1979 ja sarjaa tehdään vieläkin, nykyisin tosin Yhdysvalloissa ja Kanadassa. 

Antiques Roadshow sai ensimmäisen kymmenen vuoden aikoina paljon suosiota ja julkisuutta, kun ohjelmassa esiteltyjä tavaroiita myytiin myöhemmin todella suurella hinnalla. Eniten nousi julkisuuteen utahista kotoisin olevan miehen Navajo intiaanien kutoma viltti. Viltti myytiin ohjelman jälkeen 800 tuhannella dollarilla. Kuitenkin kallein löydös mitä ohjelmassa on koskaan tehty oli Antony Gormleyn tekemän veistoksen alkuperäinen pienoismalli. Pienoismalli arvioitiin jopa 7 miljoonan dollarin arvoiseksi.

Kuitenkin pienoismalli myytiin vuotta myöhemmin huutokaupassa ennätyksellisellä 1.6 miljoonalla dollarilla. Useat ihmiset halusivat ohjelman vuoksi tietää, olisiko heidän talossaan piilossa suuri aarre, joka tekisi heidät rikkaaksi. Sarjassa nähdään myös paljon epäaitoja teoksia joten yleensä tutkimukset aitoudesta tehdään ennen sarjan kuvaamista.