Harvinaiset huutokauppaesineet

Kiinnostavia huutokauppaesineitä ovat totta kai kalleimmat esineet, mutta toinen ryhmä yhtä kiinnostaville esineille on erittäin oudot ja harvinaiset huutokauppaesineet. Brittilähtöinen huutokauppayritys Sotheby’s on jo vuosia keräillyt tarkoituksella epätavallisia esineitä myyntiä varten. Vaikka kalleissa huutokauppaesineissä on viehätystä, on myös sellaisissa esineissä, joilla on jokin erityinen tarina.

Eniten harvinaisia esineitä on myyty nettihuutokauppa Ebayssa, kuitenkin Ebay on huono huutokauppa todella kalliille esineille. Tyypillisesti todella kalliit esineet on myyty tavallisissa huutokaupoissa, esimerkiksi Sotheby’s nimisen suuren huutokauppayrityksen huutokaupoissa. Ebayssa myydyt esineet ovat enemmän outoja, mutta myös vähempiarvoisia. Oudoimpia Ebayssa myytyjä esineitä ovat esimerkiksi Jeesuksen muotoinen perunalastu.

Titanicin viulu

Titanic viulu huutokaupattiin kovaan hintaan

Yksi kiinnostavimmista huutokauppalöydöistä on Wallace Henry Hartleyn viulu, jota hän soitti kun  MS Titanic upposi. Titanic oli 1900-luvulla aikaansa edellä oleva, uppoamattomaksi kutsuttu risteilyalus joka upposi neitsytmatkallaan Atlantin yli vuonna 1912. Hartley oli viulisti ja bändin johtaja Titanicilla, kun Titanic alkoi upota, Hartleyn bändi alkoi soittamaan, jotta matkustajat pysyisivät rauhallisina.

Matkustajia yritettiin pitää rauhallisina silloin, kun heitä lastattiin pelastusveneisiin. Hartley ja hänen bändinsä jäsenet kaikki menehtyivät, sillä he jatkoivat soittamista loppuun asti. Myöhemmin turman jälkeen Hartleyn ruumis löydettiin, johon oli köytetty hänen viulukotelonsa, jonka sisällä viulu oli.

Lee Harwey Oswaldin vihkisormus

Lee Harwey Oswald tuli tunnetuksi vuonna 1963 kun hän murhasi Yhdysvaltain presidentin John F. Kennedyn. Oswald ampui presidentti Kennedyä dallasilaisen koulukirjavaraston kuudennesta kerroksesta tarkkuuskiväärillä. Presidentti Kennedy menehtyi ampumavammoihinsa myöhemmin sairaalassa. Lee Harwey Oswaldin motiiveja teolle ei koskaan saatu selville, sillä dallasilainen yökerhonomistaja Jack Ruby ampui tämän, kun häntä siirrettiin poliisiasemalta.

Oswald vietiin hoitoon samaan sairaalaan, jossa Kennedy oltiin todettu kuolleeksi. Oswald menehtyi saamiinsa vammoihin. Oswaldilla oli murhateon aikana vihkisormus, joka myytiin vuonna 2013 niimettömälle texasilaiselle ostajalle 118 tuhannella dollarilla.

Adolf Hitlerin maalaukset

Hitlerin maalaus myytiin kovaan hintaan

Natsijohtaja Adolf Hitler pyrki nuoruudessaan opiskelemaan taiteilijaksi, sillä hän maalasi paljon ja piti taiteesta. Hitler ei kuitenkaan päässyt koskaan taidekouluun, koska ei ollut tarpeeksi lahjakas. Hitler teki kuitenkin elämänsä aikana satoja maalauksia, joista suurin osa tuhoutui.

Vuonna 2019 Hitlerin kolme vesivärimaalausta olivat Berliinissä myynnissä, kuitenkin taidekriitikoiden mukaan maalauksilla ei ole taidearvoa vaan arvo tulee tekijän nimestä. Yksi maalauksista myytiin 55 tuhannella eurolla. Saksassa on laillista myydä kuvia, kunhan niissä ei esiinny natsisymboleita. Myyty maalaus kuvastaa miestä istumassa ja kalastamassa joen rannalla.

Cullinan Timantti

Yksi mielenkiintoisimmista myydyistä esineistä on Cullinan timantti. Timantti tunnetaan nimellä Afrikan Tähti, joka on suurin koskaan löydetty timantti. Se painoi 600 grammaa, ja kooltaan noin nyrkin kokoinen. Se sai löytövaiheessaan lempinimen Afrikan tähti, koska se löydettiin Etelä-Afrikan kylästä Cullinasta. Timantista on nykyään leikattu yhdeksän pienempää timanttia.

Cullinan timanttia on käytetty esimerkiksi Elizabeth II:n kruunuun, osa timantin leikkauksista kuuluu myös vieläkin Britannian kuningattarelle. Cullinan timantin alkuperäinen myyntihinta oli n. 51 miljoonaa yhdysvaltain dollaria, mutta sen hiotut osat ovat nykyään moninkertaisesti kalliimpia. Suurin osa Cullinan timantista ja sen hiotuista osista on Iso-Britannian kuningasperheen hallussa Lontoossa. On arvioitu, että timantin hinta nykyrahassa olisi joka 600 miljoonaa euroa.